Συνταγές με Kale
Kale chips
Από βραστό μέσα στη σαλάτα, μέχρι πέστο (pesto) για μοναδικές μακαρονάδες και σπιτικά, υγιεινά chips, το kale είναι από τα πιο "ευέλικτα" λαχανικά στην παρασκευή του και ταιριάζει φανταστικά σε πλήθος αγαπημένων μας συνταγών.
Pesto με Kale
500 γρ. σπαγγέτι,
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για τα σπαγγέτι
250 γρ. kale
2 σκ. σκόρδο
30 γρ. ελαιόλαδο, για το πέστο
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη +έξτρα για το σερβίρισμα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού βράσουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε σε μία κατσαρόλα και κρατάμε το νερό.
Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο τα σπαγγέτι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ πιάτο.
Αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο από τα φύλλα του kale.
Βράζουμε το kale μαζί με το σκόρδο για 3-4 λεπτά στο ίδιο νερό που βράσαμε τα σπαγγέτι.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα.
Προσεκτικά μεταφέρουμε το βρασμένο kale και το σκόρδο κατευθείαν από την κατσαρόλα στο μούλτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία λεία σάλτσα και να έχει διαλυθεί το kale και το σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε.
Αδειάζουμε το πέστο στο πιάτο πάνω από τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, πιπέρι και σερβίρουμε.
Αναζωογονητικός χυμός
Ριζότο με Kale
Υλικά
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
10-20 φύλλα Kale, πλυμμένα και κομμένα σε ροδέλες ή όπως αλλιώς επιθυμείτε
2 κούπες ρύζι για ριζότο
Μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
Μισό κ.σ. πάπρικα (προαιρετικά)
1 κύβο λαχανικών
Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Νερό ( για κάθε κούπα ρύζι, αντιστοιχούν 2 κούπες νερό)
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση βαθύ) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια θερμότητα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε την πιπεριά και το kale και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το kale (σε αυτή τη φάση το kale θα χάσει τον όγκο του και θα συρρικνωθεί). Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 3-4 φορές με την κουτάλα για να θωρακιστεί το ρύζι. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, ανακατεύουμε απαλά, και το αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Όταν έχει απορροφηθεί όλο το νερό και το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να χυλώσει το ριζότο.
Το Kale μπορεί να προστεθεί σε πολλές από τις καθημερινές -και μη- συνταγές μας. Ο πειραματισμός και η φαντασία μπορούν να σας βοηθήσουν να το εντάξετε στη διατροφή σας και να το αγαπήσετε όσο εμείς!